Biechtgeheim

"In de kamercommissie Seksueel Misbruik gaan er stemmen op om komaf te maken met het biechtgeheim. Vanuit kerkelijke middens wordt verontwaardigd gereageerd."
 Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=MK3859QK. De krant had twee journalisten of redacteurs nodig om een nochtans behoorlijk kort artikel neer te pennen, en eens te meer hebben ze er niet al te veel van gebakken.

Om te beginnen zou ik de biecht het vergeten testament noemen. Ik denk dat je hier te lande in vele parochies de mensen die nog een individuele biecht spreken op twee handen kan tellen, hoewel een biecht nog altijd deel uitmaakt van de paasplicht. Veel trieste en schandalige geheimen zullen de biechtvaders dus wel niet meer te weten komen.

"Strikt genomen zegt het kerkelijk recht dat elke biechtvader mag en moet zwijgen. Zelfs als justitie hem bij een strafrechtelijk onderzoek vraagt wat een verdachte hem tijdens de biecht vertelde, heeft hij het recht de tanden op elkaar te houden." Ik heb altijd geleerd dat de biechtvader geen enkele keus heeft en moet zwijgen zelfs indien dat hem zijn reputatie, zijn levensonderhoud of zelfs zijn leven zou kosten. Indertijd werden daar zelfs films over gedraaid o.a. het bekende I Confess.

 Ook zou een priester, ex woordvoerder van de aartsbisschop, verklaard hebben :  ‘Het biechtgeheim is zo oud als de katholieke traditie zelf. Als je dat afschaft, heb je in feite geen priesters meer nodig.'  Ofwel heeft die man  "een kemel" geschoten ofwel wordt hij verkeerd geciteerd. Dat priesters alleen nodig zijn om de biecht te horen is nieuws voor mij. Wie viert er dan  eucharistie ? De parochianen zelf zoals in de gewezen parochie van Rik Devillé en andere "vooruitstrevende" gemeenschappen ?

 Wie van Torfsiana houdt leze eveneens : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1242724/2011/03/29/Behandel-de-biechtvader-als-een-professional.dhtml. Wat zouden we toch moeten doen zonder die man ?

Een zaak is zonneklaar : in de Rooms katholieke kerk in ons Belgenland in het algemeen, en in Flaanderen in het bijzonder, valt er enorm veel puin te ruimen. En wanneer zelfs de bouwheren het grondig onenig zijn  over de bouwplannen dan wordt de heropbouw bijna onmogelijk.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Ik moet grif toegeven dat ik wel enkele priesters ken bij wie ik geen biecht zou willen spreken. Maar die zijn dan meestal van het soort dat de biecht een totaal verouderd en politiek incorrect fenomeen zou vinden. De biecht werd toch slechts uitgevonden om de massa's onder controle te houden door hun schuldgevoel uit te bouwen. Of niet soms ?