Nog een mooi staaltje van Flaamse regelnevelarij in een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt.
"Reizen organiseren is een hardnekkige hobby van de Vlaming. Dat is een doorn in het oog van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) die de belangen van de sector verdedigt. Wie in Vlaanderen vakanties aanbiedt, moet daarvoor een vergunning hebben. Reisorganisatoren moeten onder meer hun financiële zekerheid en hun beroepsbekwaamheid kunnen aantonen.
Erkende reisorganisaties krijgen van Toerisme Vlaanderen een logo, zodat de consument kan zien welke organisatoren betrouwbaar zijn. Organisaties zonder zo'n logo zijn illegaal. Er wordt wel een opening gelaten voor niet-commerciële reisorganisatoren zoals scholen. Die kunnen worden vrijgesteld van de vergunningsplicht."
"De overtredingen zijn erg uiteenlopend. Volgens het VVR zijn het zeker niet allemaal kleine garnalen zoals de sportleraar die in de zomervakantie occasioneel skireizen organiseert. ‘Er zijn ook grote organisaties die koppig blijven en waartegen we al jaren vechten. Zoals kerkelijke instanties die op regelmatige basis bedevaarten organiseren.' "
Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=JQ3DKF1F&word=vereniging+van+vlaamse+reisbureaus.
Momenteel lopen 23 processen ingevolge die regelgeving uit 2007.
Een paar opmerkingen :
-- eens te meer wordt het commerciële de absolute maatstaf waaraan alles in onze maatschappij gemeten moet worden ;
-- de "Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR)" verdedigt de "belangen van de sector" - en wie verdedigt de belangen van de klanten ?
-- "kerkelijke instanties die op regelmatige basis bedevaarten organiseren " zijn ongewenste cowboys. Maar sommige van die kerkelijke organisaties organiseren die bedevaarten al vele tientallen jaren, sedert het begin van vorige eeuw, toen de meeste reisbureaus nog niet eens bestonden en lang voor winst de ultieme maatstaf van onze maatschappij werd. Dank zij de inzet van honderden vrijwilligers bieden zij een onvergelijkbare betere dienst dan die waar de afgunstige en kleinzielige reisorganisatorsen alleen maar kunnen van dromen, zouden ze dat al willen. En welk reisbureau zal tientallen of enkele honderden zieken meenemen op de bedevaartreizen ?
Daarenboven meen ik dat de duizenden schoolreizen wel een veel grotere bedreiging zullen vormen voor de rentabiliteit van de "legale" (????) organisatoren dan de paar tientallen bedevaarten ... maar die schoolreizen zijn niet commercieel, terwijl iedereen weet dat het die kerkelijke instanties toch maar om broodroof en grof gewin te doen is. Of is het eens te meer maar te doen om de kerk te raken waar het maar enigzins mogelijk is ? Afgunst en nijd ?
Ik walg van het initiatief van deze puur commerciële belangengroep die veel oudere sociaal -religieus gerichte initiatieven het licht in de ogen niet gunt en een zwakke groep medeburgers het recht op bedevaarten wil ontzeggen. En ik walg van de Flaamse regelnevelarij : op ambtenaren en totaal overbodige regelgevingen kan duidelijk nog veel bespaard worden.
Cowboys ? Yes ! But on which side of the fence ?
3 comments:
Overregulering - een ziekte van onze tijd en zeker van de Flaamse administratie.
Nog een beetje en big brother bepaalt waar, wanneer, hoe en met wie wij op reis mogen vertrekken !
Als Vlaanderen het zelf doet, denken ze het "beter" te moeten doen en om aan te tonen dat ze iets doen moeten ze bovenop de (federale) regels nog een paar regels bijcreëren. Gevolg : overregulering en soms zelfs over-overregulering
Post a Comment