Economie 101

Hier ben ik al weer. Ik kan het gewoon niet laten.

Commentaar in De Standaard : “Schuldig verzuim niet ver af”.

Lees : http://www.standaard.be/meningen/commentaar/index.aspx.

Niet veraf ??? En dat na zowat 500 dagen regeringscrisis ?? Voor mij zijn we dat station al lang voorbij en panikeren onze heren politici gewoon omdat ze hun vinger niet langer in de dijk kunnen houden … Indien ze een jaar geleden gepanikeerd hadden, dan hadden we ten minste nog enige bewegingsvrijheid gehad.

Overigens gaat de commentator ook nog eens in op de hoognodige besparingen en de hoognodige investeringen om de groei terug op gang te krijgen.

Economie 101 :  een gezonde economie draait rond het evenwicht van vraag en aanbod. Wanneer je het aanbod stimuleert (investeert in groei) en tegelijkertijd de vraag wegsnoeit (besparingen) dan is er maar één conclusie mogelijk : de economie stort verder in mekaar. Is dat zo moeilijk te begrijpen ?

Nuttige besparingen kunnen mijns inziens alleen wanneer overbodige en niet essentiële overheidsuitgaven worden weggesnoeid : de overheid kan en mag niet alles subsidiëren. Zelfs het overtollige vet wegsnijden  kan niet zonder pijn, maar het schept tenminste een gezondere bodem in de markt.

Overigens hoorde ik gisteren een trader verklaren, dat zijn sector leeft van de onevenwichten  en dat ze er altijd wel nieuwe zullen vinden. Een reden te meer om de op hol geslagen financiële sector grondig te saneren. Maar ja, waar en wanneer hebben we dat nog gehoord ?

- In een ander artikel las ik ook : "Om snel aan cash geld te raken, wil de Waalse regering de luchthaven van Charleroi kopen." Dat stond zelfs als een ondertitel op blz 1. En ik die dacht dat kopen altijd geld kostte. Of heeft de Waalse overheid zich zodanig laten rollen dat ze bij de privatisering van de luchthaven de kip met gouden eieren weggeschonken heeft ?

Ik kan echt niet meer volgen. De financiële sector is op hol geslagen ; de politici en de media ook.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Zelfs prof. Paul De Grauwe weet het :

De politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen: meer budgettaire sanering is nodig om de tekorten weg te werken. Het probleem met die oplossing is dat het de juiste is voor de lange termijn, maar ons op korte termijn niet helpt. Die saneringsoperaties worden nu in de eurozone op grote schaal toegepast, en leiden ons regelrecht naar een nieuwe recessie. Die recessie zal de overheidsinkomsten verder doen krimpen, zodat de budgettaire tekorten niet of nauwelijks dalen. Paradoxaal genoeg doet die aanpak de schuldratio (de verhouding overheidsschuld tot het bbp) stijgen omdat de noemer in die breuk (het bbp) daalt terwijl de teller (de schuld) nauwelijks beweegt.

Zie : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1334894/2011/10/17/De-Grauwe-Dogma-s-en-mythes.dhtml.