Ik ben een groot liefhebber van zwarte en witte "pensen" - bloedworst en witte worst.
Het gebeurde, toen ik nog werkte, dat ik van Bosvoorde naar Pamel (Roosdaal) reed om daar een kilo grijze, een kilo witte en een kilo zwarte pensen te kopen (soms zelfs een meervoud wanneer ik bestellingen had van familie), alvorens naar huis te rijden. En ik zat nog maar in mijn auto en ik was al aan het smullen ... Er is geen haar op mijn hoofd dat er zou aan denken die produkten in Gent zo uit het vuistje te eten.
Ik weet dat ik in herhaling verval, maar ik heb in Gent nog nooit eetbare witte of bloedpensen gevonden. In Gent durven ze zelfs bloedworst maken met suiker en rozijnen terwijl voor mij enkel ajuin toelaatbaar is. Gentse witte worsten lijken op plastiek : de zwarte zijn puur bloed en de kruiding lijkt nergens op. Zelfs in Brussel doen ze véél en véél beter !
Vandaag heb ik het nog eens geprobeerd in een van de beste slagerijen van de stad, waar je echt fantastisch vlees kan kopen. Ik kocht één witte worst en één bloedworst.
Het resultaat was voorspelbaar : de worsten zijn oneetbaar. Gentenaars vinden ze lekker. Ik niet - op dat gebied hebben Gentenaars blijkbaar geen smaak
Maar wat me vooral opviel : witte worst kost 11 euro - dat is bijna 450 oude BEF per kilo ; bloedworst kost 8.7 euro of 350 BEF per kilo en dat voor produkten die zelfs in het beste geval puur afvalverwerking zijn.
Ik merk het nog dagelijks. "Dank zij" de euro zijn we ieder prijsbewustzijn verloren !
1 comment:
Mijn allerliefste vlees- en "vis"-soorten.
Niet noodzakelijk in de juiste volgorde : sint Jacobsschelpen ; kalfszwezerikken ; zwarte en grijze pensen ; gezouten spek ; zelfgemaakte "fricandon" - vleesbrood ; en geconfijte eend.
Lijstjes, hé ...
Post a Comment