De banken hebben geen regels nodig en ze hebben geen schuld aan de crisis.
Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121116_00371553.
Over de regelgeving weet de grote baas van de Franse Société Générale : ‘Dit begint
absurd te worden. Dit is een probleem dat mondiaal aangepakt moet worden. Meer
regels komt neer op economische zelfmoord voor Europa. Zonder groei komen we
niet uit de eurocrisis', fulmineerde hij.
‘Doe zoals de Amerikanen. Die zijn pragmatisch. Daar komt de economie op de
eerste plaats en dan pas de regels. In Europa is het omgekeerd. Denkt u dat ik
op die manier kan concurreren in een wereldmarkt?', klonk het bitter. Bovendien,
vindt Oudéa, zijn in Europa niet de universele grootbanken maar de kleine banken
voor particulieren het echte risico."
Dus heb ik het goed gelezen : regels en wetten gelden alleen wanneer zij de "concurrentiepositie" van de banken niet schaden ? Een zoveelste abberatie van het systeem van vrije markt en winstmaximalisatie, zoals het door zijn hogepriesters nog altijd dogmatisch verdedigd wordt (en ze weten drommels goed waarom ze het blijven verdedigen).
Maar ja, we weten al lang dat in het systeem van de vrije markt de werknemers stilaan weer slaven aan het worden zijn : taillable et corvéable à merci.
2 comments:
Zelfs als de Europese overheden nog maar overwegen de bancaire wereld te reguleren, beginnen de bankdirecteurs al te steigeren. Blijkbaar willen ze zoals hun collega's, de maffiabazen, zich niets moeten aantrekken van overheden en voorschriften. Dat dit ten koste is van de gewone man, dat dit de volgende bankencrisis voorbereidt, is immers altijd zo geweest en bovendien niet het probleem van noch de bansksters, noch de maffiabazen.
Overigens, die regulering moest na de bankencrisis van 2008 de eerste prioriteit geweest zijn, maar staat nog steeds in zijn kinderschoenen. En dat de USA niet wil meewerken is voor mij geen geldig excuus. Als de USA persé naar de volgende afgrond wil rijden, laat ze dan, maar bespaar het aub de europese belastingbetaler.
We zijn niet de enigen die inzien dat de banken onverantwoordelijke poenscheppers zijn, en toch gebeurt er niets, want de politiekers van vandaag zijn meer dan eens de banksters van morgen.
Post a Comment