Onderzoek

"Vanwaar komt deze onophoudelijke stroom onheilsberichten in de aantoonbaar gezondste samenleving van alle tijden? Universiteiten zijn grote bedrijven geworden, die een aanbod genereren door een vraag te scheppen. Vijf decennia onderzoek naar milieu en gezondheid heeft muisjes gebaard. Maar het was ooit erg populair, en dat vele geld voor onderzoek heeft belangengroepen gecreëerd, die geld moeten vinden om zichzelf te onderhouden. Er is geen plaats meer voor het verwerpen van fout gebleken hypothesen. Integendeel, alle rommel wordt bij elkaar gegraaid om de perceptie van een te financieren, pardon, te bestuderen probleem te onderhouden. Moderne academici zijn entrepreneurs, die angst in de markt zetten om de vraag naar onderzoek te onderhouden."

"In het universitaire gezondheidsonderzoek worden carrières gemaakt en gekraakt op basis van de hoeveelheid geld dat wordt binnengebracht: dat doe je door je opdrachtgever naar de mond te praten."

En meer van dat moois.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1542443/2012/12/01/Kijk-uit-Pas-op-Giftige-stoffen-in-de-kleuterklas.dhtml.

Nog maar een van de vele en onmetelijke voordelen van de vrije markt ! En dat geldt niet alleen voor gezondheid maar ook bij voorbeeld voor klimaat en voor de meeste andere onderzoeksdomeinen waar geld te verdienen  valt.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Uit dezelfde bron :

"Als de klimaattop in Doha geen resultaten zal opleveren, is het omdat het krediet van milieu- en klimaatwetenschap laag is. Het is inderdaad ook een bende wetenschappelijk ongeregeld. Wel brute pech, als ze later gelijk zouden krijgen."