"De jaarlijkse inkomsten van de Belgische bisdommen, vooral uit giften en legaten, zijn dermate afgenomen dat ze de jaarlijkse kosten niet meer dekken. Dat blijkt een rondvraag van De Tijd bij de financiële verantwoordelijken van de bisdommen. Ze kunnen de verliezen enkel nog stutten dankzij hun financiële beleggingen of door uitzonderlijke opbrengsten, zoals de verkoop van een gebouw."
...
"... oppert dat de situatie misschien wat zou verbeteren, indien bijvoorbeeld leken ook door de staat zouden worden betaald."
Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele-crisis/article/detail/1630095/2013/05/10/Kerk-maakt-verlies.dhtml.
Is het nog niet genoeg dat de priesters door de staat betaald worden ?
Ik heb lang gedacht dat de massale roof van kerkgoederen tijdens het Frans bewind een voldoende reden was voor de staat om de Roomse kerk te vergoeden. Maar ik meen nu dat de betalingen over de laatste 200 jaar waarschijnlijk meer dan voldoende waren als schadevergoeding.
Ik neig nu naar het standpunt dat staat en kerk volledig gescheiden moeten worden en dat geen enkele gelovige of kerk door de gemeenschap gesubsidieerd mag worden.
Laat de leden van de club hun eigen kosten betalen ; gezien het dalende aantal leden zal de financiële basis met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeer sterk krimpen. Dat zou de kerk er moeten toe aanzetten de tering naar de nering te zetten en zich terug te richten op haar core competences, die totaal niets met geld of centen te maken hebben.
Geestelijke armoede is er al "in overvloed". Een beetje materiële armoede zou zeker geen kwaad doen.
2 comments:
Uit hetzelfde artikel :
"We hebben met de crisis van 2008 een zware klap gekregen. Maar we doen er alles aan om de waarde van ons kapitaal te behouden".
Het catastrofaal verlies aan geestelijk kapitaal wordt niet vermeld.
Lees : http://www.standaard.be/cnt/DMF20130511_00576449.
Mooi geprobeerd !
De staat moet instaan voor onze essentiële materiële noden. Point à la ligne !
Post a Comment