Een beklijvende analyse - maar zonder oplossing : "Lehman Brothers heeft niets veranderd."
Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20130911_00736772.
Enkele uitreiksels :
"Zondag is het vijf jaar geleden dat de droom van Al-Qaeda uitkwam, op een haar na. Wat vier vliegtuigen op 11 september 2001 in de verste verte niet wisten te bewerkstelligen, speelde de financiële sector op 15 september 2008 bijna klaar: de diepe ontwrichting van onze beschaving.
Het is opvallend hoe weinig mensen dit beseffen. Collega’s op de business desk bij The Guardian vertellen hoe ze op de dag van het faillissement van Lehman Brothers hun huisgenoten belden om voedsel te hamsteren. Sommige bankiers in de City kochten wapens...
Overdreven? Deze mensen wisten dat het mondiale financiële systeem 36 tot 48 uur af was van een implosie. Wereldwijd zou de handelsfinanciering kunnen opdrogen. De handel zou stilvallen, en daarmee de bevoorrading van bijvoorbeeld tankstations en supermarkten."
" ...doordat maar zo’n klein deel van het publiek doorkreeg hoe dicht we bij het ravijn staan, ontstond ook weinig druk en dus ook weinig politiek kapitaal om het financiële systeem aan te pakken.
Resultaat: noodmaatregelen zoals massaal geld bijdrukken en vrijwel gratis geld voor de banken zijn ‘het nieuwe normaal’ geworden. En de banken vinden het prima, want bankieren is een fijn beroep als je voor een half procent geld kunt krijgen dat je voor vier of vijf procent weer mag uitlenen.
Wat zou Einstein hiervan hebben gedacht? De grote man heeft twee memorabele dingen gezegd die samen vrij precies de impasse beschrijven. Allereerst stelde Einstein vast dat een probleem zelden valt op te lossen in de context waarin het kon ontstaan. En waanzin definieerde hij aldus: steeds opnieuw hetzelfde doen, hopend op een ander resultaat.
Dat is de financiële sector anno nu. De context waarin de crisis en instabiliteit konden ontstaan is niet aangepakt en in plaats daarvan vestigen we onze hoop op precies die dingen die in het verleden niet werkten; nieuwe, almaar complexere regels voor de sector, in plaats van een wezenlijk andere architectuur van de sector."
No comments:
Post a Comment