Lees : http://www.demorgen.be/opinie/kunnen-we-ons-blijven-wentelen-in-de-filosofie-dat-wat-fiscaal-wettig-is-per-definitie-ook-ethisch-is-a2113729/.
Een paar uitreiksels uit het artikel van Michel Maus :
"Het is dan ook hoog tijd dat we ons met z'n allen eens bezinnen over de toekomst van de fiscaliteit. Kunnen we ons nu verder blijven wentelen in de filosofie dat alles wat fiscaal wettelijk is toegestaan per definitie ook ethisch is? Vanuit een individuele reflex is dat zeker zo, en een bedrijf als pakweg Belgacom moet inderdaad fiscaal niet heiliger zijn dan de paus. Maar in een meer globale context is dat toch enigszins anders. Wie de mogelijkheden heeft om zich fiscaal zo te organiseren dat zijn inkomen of zijn winst niet in België maar elders fiscaal veel vriendelijker wordt belast, heeft meer dan een streepje voor op zijn medeburgers of zijn medeondernemers. En dat doet problemen rijzen wat inkomensongelijkheid betreft. De een zijn belastingvermindering is immers de ander zijn belastingverhoging. En de vraag is of we deze fiscale ongelijkheid nog langer moeten aanvaarden.
De politici, zowel van links als van rechts, zijn nog niet echt wakker geschoten. ... Het lijkt wel alsof zij het gevaar niet beseffen van het instandhouden van een door lobby's gestuurd fiscaal apartheidsregime. Wat voor signaal geeft de Belgische regering immers aan de doorsnee kmo wanneer zij met haar eigen overheidsbedrijven de fiscale vlucht naar Luxemburg neemt? Wat voor signaal krijgt de doorsnee werknemer wanneer die gebukt gaat onder een krankzinnig hoge belastingdruk op arbeid en een indexsprong moet slikken, maar op één en dezelfde dag vaststelt dat de rijkste Belgische families hun fiscale hebben en houden naar Luxemburg hebben verhuisd en een farmapaus een miljardendeal sluit, quasi zonder belast te worden op de meerwaarden op zijn aandelen? Men zou voor minder op straat komen."
No comments:
Post a Comment