Virtueel water

"Hoe kon het Romeinse rijk zo lang bestaan? Door een uiterst efficiënte aanvoer van graan naar de grote steden, Rome eerst en meest. En door een al even efficiënt gebruik van het schaarse water. Op zijn hoogtepunt had het Romeinse rijk zo’n zeventig miljoen monden te voeden. Die leefden in een voor die tijd ongezien aantal in steden. In een stad kun je nauwelijks voedsel kweken. Je moet het aanvoeren. Maar die steden lagen grotendeels in de dorre gebieden rond de Middellandse Zee. Terwijl je voor het kweken van voedsel water nodig hebt, veel water.

Er was slechts één oplossing: het water halen waar het was. Transport dus. Van echt water, via een ingenieus systeem van pijpleidingen en aquaducten. En van virtueel water, via een uitstekend wegennet dat handel over lange afstand mogelijk maakte. Hoezo, virtueel water? Wel, graan.

Voor een kweken van een kilo graan heb je 1.000 à 2.000 liter water nodig. Als je graan transporteert vanuit de gebieden waar je het kunt kweken naar de plaatsen waar hongerigen gevoed moeten worden, dan transporteer je eigenlijk water van vochtige naar droge plaatsen."

En zo gaat het nog een eindje verder : lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20141214_01428289.

Virtueel water ? Mmmm ... al die geleerde onzin ... Wanneer er een ernstige droogte was, dronken de Romeinen dan graan ?

1 comment:

Anonymous said...

En is dat nieuws ?