"De federalisering, het splitsen van overheidstaken naar lagere niveaus, leidt niet per definitie tot een efficiënter beleid, financieel, noch qua resultaat. Onderzoek van Kamerlid Rik Daems (Open VLD) leerde dat het overheidsbeslag almaar toeneemt met geld dat vooral bij de gewesten en gemeenschappen belandt, terwijl de burger niet meteen extra waar voor zijn belastinggeld krijgt.
Daarom rees zowel bij academici (zoals recent de econoom Koen Schoors) als in de politiek (volgens een onderzoek van onder anderen de politicoloog Dave Sinardet) de vraag of de federalisering niet te ver is doorgeschoten, omdat ze leidt tot duplicatie van instellingen, geldverspilling en inefficiëntie. Sommige overheidstaken terugbrengen naar de centrale staat kan daarvoor een uitweg zijn. Die optie is echter vloeken in de kerk. Het is nu eenmaal een politiek dogma dat de federalisering maar één richting uit mag, weg van de centrale staat. Maar meer dan een geloofsartikel is het niet. En ook dat is een zaak van politieke wil."
Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160325_02205080.
Eindelijk een paar moedigen die het durven zeggen, en ik ga nog een stap verder : de federalisering is een ramp geworden.
En er is iets dat ik nooit begrepen heb : de gemeenten en steden kunnen niet groot genoeg zijn, waardoor de besturen alle contact met de inwoners verloren hebben ; en de federale staat kan niet klein genoeg zijn ?
Ga daar mee naar de oorlog !
1 comment:
Lees ook : "Eendracht, maar vooral niet te veel macht" - http://www.standaard.be/cnt/dmf20160325_02205079.
Post a Comment