"Zo tonen de bevolkingscijfers van 2015 aan dat 13,9 procent van de Gentenaars op dit moment een buitenlandse nationaliteit heeft. De Bulgaren zijn met 8.184 mensen de grootste groep. Maar omdat veel Turkse gezinnen hier al meer dan een generatie zijn, gaat die definitie niet op. De Stad liet daarom haar diensten voor het eerst de herkomst van de Gentenaars bekijken.
Uit die analyse blijkt dat dertig procent van de Gentenaars een buitenlandse herkomst heeft. Dat betekent dat hij of zij zelf een buitenlandse nationaliteit had of heeft of dat een van zijn of haar ouders uit het buitenland komt. Hier zijn ook Gentenaars uit Nederland of Duitsland in gevat, maar ook de duizenden Turkse Gentenaars.
De analyse legt ook een andere realiteit bloot: maar liefst vijftig procent van alle kinderen in Gent tussen 0 en 14 jaar heeft buitenlandse roots. Twee op tien jongeren heeft Turkse of Marokkaanse roots. De jeugd van Gent is aan sneltempo aan het diversifiëren. "Dat klopt", zegt Bracke. "Superdiversiteit wordt de norm. Dit is bovendien niet alleen in Gent zo en wordt echt een Vlaamse tendens, zeker in de steden."
"Dit vormt één van de grootste uitdagingen voor onze stad. De diversiteit in Gent kan een enorme rijkdom zijn maar we moeten ons hoeden dat het geen wij-zij verhaal wordt, dat iedereen zich Gentenaar voelt en actief onze stad wil beleven."
De top tien van Gentenaars van vreemde origine: Turken (15500), Bulgaren (7960), Marokkanen (3236), Nederlanders (3036), Slovaken (1951), Ghanezen (1549), Polen (1518), Russen (1149), Tunesïers (972) en Fransen (948)."
Lees : http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160420_02247914?utm_medium=article&utm_source=standaard&utm_campaign=crosspromoreg&utm_term=feed.
Voor zo ver ik mij kan herinneren is dit de eerste keer dat ik geloofwaardige cijfers zie over de buitenlandse roots van onze bevolking.
No comments:
Post a Comment