"Karl Polanyi (1886-1964) is nooit een economische ster geworden zoals zijn Oostenrijkse collega’s Friedrich von Hayek en Ludwig von Mises. Alleen insiders kennen hem."
"Polanyi maakte een heel andere analyse van het economische leven dan Hayek en Mises, die nog altijd goden zijn in het economische pantheon van het neoliberalisme. In zekere zin reageerden ze alle drie op hun ervaring met het leven in fascistische staten met een door de overheid gecontroleerde economie en een totalitaire terreur. Maar terwijl Hayek en Mises voor een totale vrijheid van de markt pleitten, als tegengif voor de fascistische onderdrukking en als ultieme beschavende factor voor de mensheid, zocht Polanyi het dieper. Voor hem is een markt geen alternatief voor een bepaalde maatschappelijk mode. Ze is geen onafhankelijke entiteit."
Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160722_02395374 .
Toen ik van 1958 tot 1962 economie studeerde in Gent had ik drie professoren economie. Een stond als socialist bekend, een als christen democraat en een als liberaal.
Toch herinner ik me niet dat een van hen ooit de naam Polanyi vernoemd zou hebben. Ik heb hem tot nu toe ook nooit zelf ontdekt. Die man schijnt nochtans zinnige standpunten verdedigd te hebben over zeer belangrijke problemen waar we nu nog dagelijks mee worstelen.
"Dat is een van de dingen die Polanyi zo belangrijk maken: hij doet ons inzien dat de levenskwaliteit het ultieme doel moet zijn van de manier waarop we onze samenleving en haar uitwisselingsmechanismen organiseren. Hij toont ons ook dat we een verkeerde weg hebben gevolgd door ons te onderwerpen aan een systeem dat we zelf hebben geschapen, de collectieve fictie van een markt die alles domineert."
Het kost me een grote inspanning om nog een boek te lezen, zelfs een luchtige detective is al te veel.
Misschien moet ik toch maar eens proberen "The great transformation" te lezen ...
No comments:
Post a Comment