Rosse centen

"58 muntjes van 5 cent, 49 van 2 cent en 112 van 1 cent had de 17-jarige Milan uit Linden bij zich. Maar hij mocht er in een Leuvense Panos zijn belegde broodje niet mee betalen.

De munten waarvoor hij een heel schooljaar had gespaard, zijn samen goed voor 5 euro, exact het bedrag dat hij nodig had om een broodje en een frisdrank te betalen. ‘Ik had alles tot drie keer toe nageteld.’ Maar een medewerkster aanvaardde het zakje vol rosse centen niet. En volgens de Nationale Bank van BelgiĆ« had ze daar ook het recht toe: betalingen met meer dan 50 muntstukken mogen geweigerd worden."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20170609_02919403.

Ik begrijp de praktische moeilijkheden die dat soort betaling kan veroorzaken. Maar aan de overheid om die op te lossen. Zijn die muntstukken dan geen wettelijk betaalmiddel ? Ook in de banken raakt men ze slechts met veel moeite en kosten kwijt.

Onze vrijheid van handelen met onze centen wordt steeds verder ingeperkt - cash betalingen boven een bepaalde limiet zijn ook al onmogelijk sedert 2014.

Wie het kleine niet begeert is het grote niet weerd. Indien de overheid  de rosse centjes toch zou willen afschaffen moet ze de houders voor 100 % vergoeden. Zoniet betalen we nog maar eens een zoveelste verdoken belasting.

3 comments:

Pablo Carpintero said...

Ik krijg steds meer waanbeelden : ik zie een groeiend complot tussen banken en overheid, waarin de banken de overhand hebben.

Pablo Carpintero said...

Maar dat is waarschijnlijk een waanbeeld, want zijn die dames en heren intelligent genoeg om zo'n nefast complot uit te bouwen ?

Pablo Carpintero said...

Voorstel : rosse centjes alleen nog gebruiken voor betaling van prestaties in rosse buurten !