Andere dieren

Karen De Looze, pedagoge en antropologe, zelfstandig coach, schrijft :

"We buigen nieuws over bedreigde dier­soorten vaak om naar onszelf, omdat we vooral bang zijn voor ons voorbestaan. Volgens Karen De Looze zal ons collectief narcisme ons de das omdoen."

"‘Als akkervogels uitsterven, loopt het ook met ons niet goed af.’ Zo luidt een titel in deze krant (DS 7 april). Ik ben oprecht blij dat we het hebben over de biodiversiteitscrisis. Anderzijds betreur ik hoe antropocentrisch we omgaan met dieren die uitsterven, of met dierenleed. Er werd de laatste tijd op ecologisch vlak over veel betreurenswaardige zaken bericht. Het volume insecten in een natuurgebied in Duitsland daalt in een ijltempo. Ook zij zijn ‘levensnoodzakelijke schakels in ons ecosysteem’. Onlangs strandde een walvis in Noorwegen. Na onderzoek bleek dat de walvis meer dan dertig plastic zakken in zijn maag had.

Ik ben ervan overtuigd dat we ons zorgen maken. Ik ben er ook zeker van dat we er oprecht niet goed van zijn dat een walvis dertig van onze plastic zakken in zijn maag had. Maar kunnen we stoppen met al dat nieuws om te buigen naar onszelf en naar onze overleving? De focus op het eigen overleven – hoe begrijpelijk ook – werkt afstompend. We voelen angst en machteloosheid, en telkens opnieuw verzanden we in een soort van ‘kortsluitingstoestand’ (ook bekend als een freeze)."

"Wat als we ons eens helemaal zouden openstellen voor de immense pijn die we andere dieren berokkenen?"

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20180409_03454765.

Andere dieren ???  .... Spreek voor uzelf madam !

No comments: