Ideologie

"De wetten van de markt zijn geen natuurwetten, maar even goed ideologisch."

Guy Vanheeswijck dient Karel Vinck van antwoord in de discussie over toplonen :

"Mijnheer Vinck, u hebt gelijk dat minister Labille een ideologisch standpunt heeft ingenomen. Maar u gaat in de fout als u meent dat uw standpunt geen ideologisch standpunt is. U lijkt ervan uit te gaan dat de wetten van de markt waaraan bedrijven zijn onderworpen (what’s in a word?), eeuwige natuurwetten zijn, eens en voor altijd gebeiteld in de genetische structuur van de mensheid. Maar een beetje kennis van de geschiedenis leert dat die zogenoemde wetten vrij recent van datum zijn, een uitvinding van mensen. En dus ook een ideologie.

Vreemd dat dit nagenoeg altijd wordt vergeten. En die vergetelheid kan gevaarlijk zijn. Ze maakt dat de efficiënte rationaliteit van de markt, gebouwd op een utilitaristisch mensbeeld, gelijkgesteld wordt met dé rationaliteit. De efficiënte rationaliteit van de markt wordt een dogma. Wie rationeel handelt, handelt in die optiek conform de eeuwige regels van de markt. Wie daartegen ingaat, is een ideologische scherpslijper, is irrationeel, een populist, of in het beste geval een wereldvreemde dromer.

Deze dogmatische visie, mijnheer Vinck, voert vandaag de boventoon: doordat haar aanhangers vergeten dat die visie niet meer is dan een bepaalde ideologie gebouwd op een specifiek mensbeeld, maken ze elke kritiek bij voorbaat verdacht en stigmatiseren ze elke vorm van protest als een ideologische kortzichtigheid of als een ketterij tegen de eeuwige leer. Dogmatisme en fundamentalisme zijn van alle tijden: nu eens verschijnen ze als religieus fundamentalisme, dan als laïcistisch fundamentalisme, vandaag als marktfundamentalisme."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131225_00903173.

Ik ben een beetje jaloers : ik wou dat ik die tekst geschreven had.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Ook Yves Desmet geeft er lappen op :

"Er is niks tegen de opvatting dat topmanagers miljoenen moeten verdienen en dat tegelijk de minimumlonen moeten afgeschaft worden. Dat de bonussen voor bankiers niet hoog genoeg kunnen zijn, maar dat tegelijk gewone werknemers flexibel, goedkoop en werkonzeker moeten zijn. Dat meerwaarden als enige vorm van inkomen niet mogen belast worden, maar dat de staat wel veel meer moet besparen. Al die redeneringen zijn... ideologie.

"Het eigenaardige is dat aanhangers van deze ideeën ze niet langer als hun maatschappelijke keuze beschouwen, maar als een soort onaanvechtbare en onveranderlijke natuurlijke toestand van de vrije markt, waartegen alleen idioten blijkbaar iets kunnen hebben."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1764478/2013/12/27/Het-loondebat-is-een-ideologisch-meningsverschil-en-geen-zinloos-protest-tegen-een-natuurwet.dhtml.