Poep

Ik ben geen onvoorwaardelijke aanhanger van de soms bijzonder discutabele en soms bijna onbegrijpelijke standpunten man in het wit in Rome, maar zo heel nu en dan lijkt hij toch bijna helderziend :

"Het economisch systeem sluit uit, vernedert en doodt", zei de paus. Voor een perfecte economie bestaat geen "recept", maar volgens hem biedt het evangelie ons principes die wel kunnen helpen om de huidige crisis om te keren. ... Het mondiale financiĆ«le systeem is "onacceptabel", aldus Franciscus. "Boeren vinden het onacceptabel, arbeiders vinden het onacceptabel, gemeenschappen vinden het onacceptabel, volken vinden het onacceptabel. De aarde zelf - onze zuster, moeder Aarde, zoals Sint Franciscus zou zeggen - vindt het ook onacceptabel. "...
"De tijd lijkt op te raken", zei hij. "We verscheuren elkaar nog niet, maar we verscheuren wel ons gemeenschappelijk thuis. Dat wordt geplunderd, verwoest en straffeloos beschadigd." En de wereldleiders? Die komen niet verder, uit "lafheid". "Lafheid is een zware zonde."
De oorzaak van dit alles ligt bij geldzucht, zei de paus. "Achter al deze pijn, dood en vernietiging ligt wat Basilius van Caesarea al noemde 'de poep van de duivel' - een ongebreidelde jacht naar geld." Als geld een god wordt, wordt hebzucht de belangrijkste drijfveer van mensen. Uiteindelijk "verwoest dat de maatschappij en maakt het mannen en vrouwen tot slaven."

Lees : http://www.knack.be/nieuws/wereld/poep-van-de-duivel-paus-geeft-wereldleiders-veeg-uit-de-pan/article-normal-586153.html.

No comments: