Het begin van het einde ?

"Het Bisdom Gent en het stadsbestuur hebben een plan klaar om tegen 2020 vijftien parochiekerken te sluiten. De betrokken kerkfabrieken, parochiebesturen en pastoors worden eerstdaags ingelicht, zegt het Bisdom Gent.
...
‘Er is geen strikte timing, de afspraak is dat de kerken voorbehouden blijven voor de eucharistie tot er een andere bestemming is’, zegt woordvoerder Peter Malfliet (Bisdom Gent). ‘Als bisdom stellen we in die kerken een uitdoofscenario voor wat betreft de eucharistie op zondag.’

De Gentse schepen van Financiën, Christoph Peeters (Open VLD), verduidelijkt dat de kerken tussen nu en 2020 gesloten worden. Zo zal er met de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) gezocht worden naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk. Eerder dit jaar werd al de kerk op het Eiland Malem verkocht aan de circusplaneet, de kerk Sint-Antonius van Padua werd ook al ontwijd. Dat brengt het aantal kerken dat in Gent een andere bestemming heeft gekregen of krijgt op zeventien. 
 ...
Het Bisdom Gent zegt dat er, bovenop het plan voor het herbestemmen van de vijftien kerken in Gent, gewerkt wordt om het aantal decanaten van 34 tot 10 terug te brengen tegen september 2016. 
...
In Gent zijn er momenteel er nog 48 katholieke kerken, weet Schepen Peeters nog, met de anglicaanse en protestantse kerken erbij kosten die jaarlijks om en bij de twee miljoen euro overheidsmiddelen."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20151020_01929104.

Eerder verwdwenen al meerdere paterskerken : minderbroeders, dominicanen, jezuïeten, redemptoristen, ... en nu is het de beurt aan de parochiekerken. Hoe kan je dat anders noemen dan een bevestiging van de implosie, een  pijnlijke doodstrijd, een spiritueel failliet van de Roomse kerk in onze gewesten ?

Er wordt gesproken over een uitdoofscenario voor die kerken ; is het niet ook een uitdoofscenario voor de Kerk ? En dit is waarschijnlijk slechts een eerste stap, want hoe gaan de overblijvende kerken "bemand" worden ? Indien de Kerk deze doodstrijd nog kan omkeren dan zouden we pas van een echt mirakel kunnen spreken ! Maar hoop is een mooie christelijke deugd ...

Te sluiten kerken : St Anna ; St Jozef (waar ik een eeuwigheid geleden enkele jaren actief was) ; St Macharius ; St Martinus (Baarle) ; Onze Lieve Vrouw (Luchteren) ; H. Hart (Kolegem) ; St Coleta ; St Theresia ; St Theresia van Avila (Muide)  ; St Antonius Abt (Meulestede) ; St Jan Baptist ; H. Hart (St Amandsberg) ;  H. Kruis (St Amandsberg - slechts enkele decennia oud) ; Onze Lieve Vrouw Geboorte (Desteldonk) ; St Elisabeth Begijnhof zou een anglikaanse kerk worden).

1 comment:

Anonymous said...

Palliatieve zorg ?