Effectentaks

"De grootste aandeelhouders van onze beursgenoteerde bedrijven bewaren hun aandelen niet op een effectenrekening. Ze betalen dus geen effectentaks.

‘Dit deugt echt niet’, zegt Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics. De regering heeft gisteren een akkoord bereikt over de precieze modaliteiten van de effectentaks. Die is voor CD&V dé ­trofee uit het Zomerakkoord. De christen­democraten ijveren al lang voor een of andere belasting op de grote vermogens, als antwoord op de vraag naar fiscale rechtvaardigheid. Maar de allergrootste vermogens zullen aan de taks ontsnappen.

De allergrootste (familiale) aandeelhouders – de referentie-aandeelhouders – van onze beursgenoteerde bedrijven hebben hun aandelen in die bedrijven doorgaans niet op een effecten­rekening staan, maar op naam in een register bij het bedrijf – soms zelfs via tussenstructuren. En die aandelen op naam zijn uitgesloten van de taks. Dat was om de bakker met aandelen in zijn kmo te sparen, luidt de redenering, maar zo worden meteen ook de ­aller­grootste vermogens ontzien. Voor andere beleggingen – buiten hun eigen bedrijf – die de grootste vermogens op een effectenrekening hebben staan, geldt de effectentaks wel zoals voor iedereen."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20170928_03101395.

Een zoveelste bewijs dat deze regering alles behalve sociaal geïnspireerd is.

1 comment:

Anonymous said...

G*tlikkers van het kapitaal ; en hypocriete bloedzuigers van jan met de pet.