Ik haat feesten

"De Brits-Amerikaanse publicist Christopher Hitchens vergeleek de kerstperiode in een essay ooit met vier weken in een ­totalitaire staat leven. Niemand die kan ontkomen aan de propaganda, op tv, op de radio, in treinstations en zelfs op restaurant. ‘Dezelfde liedjes en muziek die je overal hoort, en die steeds opnieuw gedraaid worden. Dezelfde uniforme slogans en aansporingen, eindeloos vertoond en herhaald. Dezelfde sentimentele nadruk op het vreugdevolle feit dat we een Liefste Leider hebben om te aanbidden.’ Hitchens, een overtuigd atheïst, vindt het allemaal een ‘gruwelijke test om te zien hoe lang je ­burgers als gewillig publiek gevangen kunt houden’.

In het kamp van de eindejaarshaters wordt oudejaarsavond doorgaans nog het meest gehaat. Ook al is onze maatschappij grotendeels geseculariseerd, Kerstmis gaat tenminste nog ergens over – dat is het idee. Ook wie niet gelooft dat Christus als zoon van God werd geboren uit een maagd, kan zich vaak wel vinden in de oproep tot vrede op aarde en solidariteit. Neen, dan is het parfum van platte commerce dat aan oudejaarsavond kleeft viezer. Voor veel mensen voelt het allemaal geweldig arbitrair aan."


Ik sta dus toch niet alleen ? Alleen vind ik het compleet gedenatureerde kerstfeest nog moeilijker te verteren dan het heidens oudejaar !

1 comment:

Anonymous said...

Zalig kerstfeest, maar hang de kerstman ! Hihi.