"De overwaardering van de Belgische huizen is opgelopen tot 56 procent. Ons land neemt daarmee in Europa de koppositie in. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van The Economist."
Lees : http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=550086850153535260.
De methodiek van het "onderzoek" wordt slechts zeer oppervakkig belicht, en wat ik ervan begrijp spoort me er niet toe aan het ernstig te nemen.
Van dit soort internationale vergelijkingen, zelfs wanneer ze uitgevoerd worden door de theoretisch zeer respectabele The Economist, spaar ons ! Dat woningen in ons land véél te duur worden zal ik niet bestrijden, maar dat ze relatief het duurst zijn en wereldwijd slechts duurder zijn in Singapore en Hong Kong is klinkklare onzin en in mijn ogen totaal irrelevant voor een prijsbeleid in ons land.
Appelen kunnen niet met citroenen vergeleken worden, en alle significante en relevante invloeden op de prijsvorming van woningen kunnen onmogelijk gemeten worden, temeer omdat die van land tot land zeer sterk kunnen verschillen ; en met kramiekelige uitgangspunten kan je alleen valse conclusies trekken, zoals door tenminste een van de lezersreacties op een paar punten wordt aangeduid :
"Belgie heeft reeds lang een slechte huurmarkt, net omdat er bijzonder veel mensen eigenaar zijn van hun eigen woning. De huurmarkt en het huurrendement gebruiken om de waarde van gewoon residentieel vastgoed te schatten is daarom niet altijd correct. Net zoals de waarde van het vastgoed overschat kan zijn, kan ook de huurprijs gewoon te laag liggen. Verder bezit de Belg relatief gezien een veel grotere woning dan in andere Europese landen, en is de Belg net daarom ook misschien bereid om meer voor zijn woning te betalen. Bijkomend, de Belgische huiseigenaar wordt in de regel volledig eigenaar van zijn woning nadat de banklening is terugbetaald. In bepaalde Europese landen (Nedeland, Zwitserland, UK, ...) betaalt de huiseigenaar omwille van de fiscaliteit maar een deel van zijn kapitaal terug. Hoe al deze factoren meegenomen worden in dergelijkse studies is mij niet duidelijk en had ik graag in het artikel teruggevonden."
We worden hoe langer hoe meer overspoeld met statistische horse manure, waaruit al dan niet competente journalisten, economisten, sociologen en politici een bevestiging trachten te vinden voor hun vooroordelen of politieke standpunten over al dan niet relevante problemen.
Brrr.
2 comments:
Nog meer blablabla op : http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/nieuws/is-uw-huis-een-zeepbel-prijsdaling-tot-25-procent-niet-uitgesloten/article-4000076227192.htm.
Al de "experten" vermeld in de vorige commentaar weten even veel over de evolutie van de woningmarkt als ik : nul, komma nul.
Post a Comment