Een degelijke analyse van het Duits standpunt in : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=SO32MUBM&word=de+europese+brandweerman. Een goede verklaring waarom Merkel de ene week Van Rompuy de mantel uitveegt wegens bijna paniekzaaierij en er de volgende week zelf een goede schep bovenop doet. Duitsland is het moe de brandweerman van Europa te spelen en de branden te blussen die door mismanagement van staten en banken en door de grenzeloze hebzucht van de speculanten in andere lidstaten van de EU worden opgestookt.
Mag ik hier even een politiek zéér incorrecte geschiedkundige voetnoot bij plaatsen ? Weten de Duitsers nog wat hun initiatieven in 1914-1918 en 1939-1945 aan Europa - en aan de wereld - gekost hebben ? Enige bescheidenheid zou hen sieren, maar - de Duitsers toch een beetje kennende - is dat waarschijnlijk véél te véél gevraagd.
Anderzijds heeft de Duitse kanselier wel gelijk wanneer ze een systeem en een permanent reddingsmechanisme wil waarin niet alleen de belastingbetaler opdraait voor de kosten van de crisissen maar ook beleggers en bedrijven. Daarop volgde een storm van protest. Als ook de banken moeten gaan meebetalen, zou er wel eens een nieuwe bankencrisis kunnen ontstaan. Maar wij, de belastingbetalers en de ons vertegenwoordigende staten, kunnen ons ook niet blijvend laten gijzelen door de markten en de banken.
Wat we nu meemaken is inderdaad een systeemcrisis. Indien het systeem verbeterd wordt, worden ook de speculanten de pas afgesneden. Zoniet blijft het "Kurieren am Symptom" en zullen binnen de EU steeds heftiger branden geblust moeten worden tot het systeem zelf in mekaar klapt.
De ervaringen van de laatste twee jaar - blijkbaar heeft niemand iets bijgeleerd - zeker in de financiële sector niet - maken mij niet optimistisch over de afloop van dit drama.
No comments:
Post a Comment