Reservaat

"In de Stille Zuidzee is het grootste zeereservaat ter wereld opgericht. Bij presidentieel bevel verbiedt president Obama binnen een enorme ring van zeven paradijselijke eilanden en atollen alle commerciƫle visserij, mijn- en olieontginning. Daarmee snijdt hij vooral de Chinese expansiedrift de pas af."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1922624/2014/06/19/Obama-richt-grootste-zeereservaat-ter-wereld-op.dhtml.

Ik  wil het niet hebben over de wenselijkheid van dergelijke maatregelen, maar waar haalt de president van de Verenigde Staten het recht te beschikken over internationale wateren ? Daarenboven zie ik een flinke dosis hypocrisie : zijn beleid op het gebied van natuurbescherming in de Verenigde Staten zelf, waar het hem kiezers zou kunnen kosten, is op zijn minst discutabel, maar op open zee kan hij de held uithangen.

Het wordt steeds duidelijker dat de Amerikanen denken dat hun "law" toepasselijk is op en in de gehele wereld. Ik noem dat een opstoot van imperialisme terwijl de werkelijke macht van de USA steeds verder schijnt te verkruimelen ; en, zoals we allen weten : een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. Waakzaamheid is geboden !

No comments: