Paraplu

De Nationale Bank over Optima :

"Dat de Nationale Bank de onregelmatigheden in deze laatste fase te laat heeft ontdekt, ontkent Smets. ‘Wij hebben direct gereageerd’. Hij geeft wel toe dat de meeste bankinspecties ‘offline’ gebeuren, wat betekent dat de inspecteurs niet ter plaatse gaan maar controleren op basis van data die door de bank zelf worden doorgestuurd.

Maar volgens de bankgouverneur geldt dat voor alle banken. ‘De procedure die we volgen is overal dezelfde. Eerst worden er voorwaarden gesteld, daarna volgen controles, opvolgingsvergaderingen, offline-controles en controles ter plaatse.’

Op de vraag of de Nationale Bank in het delicate dossier van Optima Bank niet meer en frequentere controles van inspecteurs ter plaatse moesten gebeuren, verwijst Smets naar een gebrek aan personeel en middelen. ‘Wij kunnen niet overal ter plaatse zijn. Dat is een probleem die alle toezichthouders hebben.’"

Lees  : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160616_02342291.

Ook op dat niveau lijkt het "systeem paraplu" welig te tieren.

Een een gebrek aan personeel en middelen ? Kan van de gespecialiseerde toezichthouder niet verwacht worden dat die tenminste weet welke banken er eerst en speciaal in de gaten gehouden moeten worden ?

Jan met de pet wordt op een bijna belachelijke manier gecontroleerd en in de gaten gehouden ; nog een beetje en we kunnen onze zuurverdiende centen zelfs niet meer onvoorwaardelijk uit de bank halen en thuis in een schoendoos, een valies of een koffertje bewaren (drie types beleggingen die stilaan betrouwbaarder worden dan ons financieel systeem.)

Maar zij die met onze centen spelen ? Ho maar ! Het vrije ondernemersschap boven alles !

No comments: