Verbijsterende lichtzinnigheid ?

Ik lees een bijna onvoorstelbare analyse over Brexit en zijn gevolgen in :  http://www.standaard.be/cnt/dmf20160616_02342822.

Een bijna onvoorstelbaar uitreiksel :

"De fundamentele kwestie met de Brexit is niet of hij er komt, maar dat het überhaupt normaal wordt geacht daarover eenzijdig te beslissen. Alleen al dat uitgangspunt houdt in dat Europa slechts een efemeer verschijnsel is waar een soeverein land naar believen kan in- of uitstappen naargelang van de noodwendigheden van het moment. Als Europa door zijn lidstaten niet gezien wordt als een lotsbestemming, als een historische plicht, dan is alles weer mogelijk. Ook het ergste."

Bangmakerij van het slechtste soort !

Wat een onvoorstelbaar sterke analyse ! Europa is geen lotsbestemming en geen historische plicht maar een half mislukte gemeenschappelijke markt die uitgegroeidis tot een mic-mac van staten onder Duitse leiding, zonder gemeenschappelijke toekomstvisie en met een  administratie als een gezwollen waterhoofd !

Sedert de stichting van de EEG die een duidelijk visionair, hoopgevend  gemeenschappelijk doel had is de EU uitgegroeid tot een ..., ja tot wat ? Een in een modderpoel van crisis tot crisis rondzwalpend wrak ? Een gemakkelijk excuus voor moeilijke beslissingen in de lidstaten ?

No comments: