Welkom Isegrim ?

Wat een cinema wordt er weer gedraaid  rond de eerste wolf, een wolvin, die in Vlaanderen sedert zowat honderd jaar gespot werd.

Dat de wolf in opmars is in meerdere Europese landen is een feit. Dat het dier zeer grote afstanden kan afleggen is dat ook. Het gespotte exemplaar kan dus weeral honderden kilometers van onze landsgrenzen verwijderd zijn.

Dat de wolf een voor de mens totaal ongevaarlijk roofdier is  zoals nu opnieuw links en rechts beweerd wordt is klinkklare onzin; dat de wolf meestal de mens vermijdt en slechts uitzonderlijk een mens aanvalt blijkt wel waar te zijn.

Dat de wolf een zeer belangrijke rol kan spelen in een evenwichtig ecosysteem is eveneens een feit.  Dat de meeste ecosystemen in het dichtbevolkte West-Europa zo goed als zeker onherstelbaar beschadigd zijn is dat eveneens. Hoe graag wij het ook anders zouden willen : de kansen voor de wolven in die gebieden blijven minimaal.

Maar de stoppen slaan door : ik lees onder andere :

'Als we er vanuit willen gaan dat wij niet meer rechten hebben dan andere wezens in het ecosysteem, dan moeten we het spel eerlijk leren spelen.’

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20180114_03299288.

Weten onze rabiate wolvenliefhebbers wel wat ze schrijven ? Dat een eventueel teruggekeerde wolvenroedel evenveel "recht" heeft om onze kinderen te verslinden als wij "recht" hebben op een sappig ribstukje van varken of lam ?

2 comments:

Pablo Carpintero said...

De wolf is in de ganse geschiedenis van West Europa én voordien op de laatste eeuw na een van de dominante top predatoren geweest. Die tijd keert niet meer terug, tenzij misschien de mens zijn eigen geschaving radikaal vernietigt.

Wensen wij dat echt ?

Pablo Carpintero said...

Een andere top predator zou in onze streken al minstens 700 jaar verdwenen zijn ...