Stiglitz in Davos

"De ceo’s van Davos denken blijkbaar dat belastingverminderingen voor de rijken en deregulering alle problemen van het land zullen oplossen. Wat goed is voor ons, zeggen ze, zal uiteindelijk iedereen ten goede komen. En de goede wil van de ceo’s zal het milieu wel beschermen, ook zonder regulering.

De lessen van de geschiedenis zijn duidelijk. Welvaart sijpelt niet door van de top naar de basis. Een van de hoofdredenen waarom het zo slecht gesteld is met ons milieu, is het feit dat de bedrijfswereld nooit vrijwillig haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft opgenomen.

De ceo’s waren euforisch over de terugkeer van de groei, over hun astronomische winsten en vergoedingen. De economen vertellen hun dat die groei niet houdbaar is en nooit inclusief geweest is. Maar die argumenten vinden weinig weerklank in een wereld waar het materialisme koning is. Vergeet dus de gemeenplaatsen over waarden waarmee de ceo’s hun speech beginnen. Ze zijn misschien niet zo oprecht als het personage van Michael Douglas in Wall Street, de film uit 1987, maar de boodschap is dezelfde: ‘Hebzucht is goed’. Het deprimerende is dat die boodschap vals is, en vooral dat zoveel machtigen erin geloven."

No comments: