Met alle Chinezen

"Moeten we ons hoeden voor Chinezen die geschenken brengen? Of is het irrationeel (en misschien wel racistisch) om vragen te hebben bij de intrede van het bedrijf State Grid in ons elektriciteitsnetwerk Eandis? Ook na twee weken debat hierover kennen we het antwoord nog niet. En net dat is iets wat we ons niet kunnen permitteren."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160916_02472513.

Ik ken het antwoord wel. Deze investering is een pure graai-operatie voor de aandeelhouders van Eandis en behelst een enorm strategisch risico voor de toekomst op lange termijn van onze energievoorziening.

Waarom betalen de Chinezen - een communistisch monopolie - veel te veel ? Omdat het hen een enorm strategisch voordeel op lange termijn kan opleveren. Hun uiteindelijk doel is stap voor stap een zodanige positie te veroveren dat ze de electriciteitssector wereldwijd kunnen domineren en manipuleren. En dus de wereldeconomie naar hun hand zetten.

Dat kan onmogelijk in ons voordeel uitdraaien. De kortzichtige hebzucht van de bazen van Eandis zou ons wel eens zéér duur kunnen gaan kosten !

1 comment:

Pablo Carpintero said...

China aast op technologisch wereldleiderschap: 'Eerst de vijand bestuderen, dan samenwerken, dan winnen' - zie http://www.knack.be/nieuws/wereld/china-aast-op-technologisch-wereldleiderschap-eerst-de-vijand-bestuderen-dan-samenwerken-dan-winnen/article-longread-755211.html.

Van belang is wel de keus van het woord "vijand". Wat telt is "wereldleiderschap" tout court. Daartoe willen de Chinezen ons "veroveren" met onze eigen kapitalistische methodes. En ze schijnen daar aardig in te slagen !