Faling

De nagel op de kop :

"De liberalisering van de energiemarkt heeft gefaald, dat is na tien jaar wel duidelijk, schrijft Tom De Meester. De energiebedrijven hebben bewust stroomschaarste gecreëerd om hun eigen kortetermijnwinst veilig te stellen. ... "Anno 2014, tien jaar na de liberalisering van de energiemarkt, kunnen we niet eens meer garanderen dat het licht blijft branden."

Lees verder : http://www.standaard.be/cnt/dmf20140821_01226455.

Een paar citaten :

"Dat het licht dreigt uit te gaan heeft helemaal niks met onvoorziene omstandigheden te maken, het is schuldig verzuim van de overheid en de energiebedrijven."

"In totaal beloofden de elektriciens voor 2.500 megawatt bijkomende elektriciteitscentrales die broodnodig waren om de kerncentrales te vervangen, maar nooit gebouwd werden. De reden: rendabiliteit. Door de hoge gasprijzen en onzekere winstvooruitzichten houden investeerders angstvallig de vinger op de knip. De winst gaat voor, ook als dat ten koste gaat van onze energievoorziening. Dat is geen ‘samenloop van omstandigheden’, dat is schuldig verzuim."

"De stroomschaarste komt niet uit de lucht vallen, maar is de voorbije jaren bewust gecreëerd door energiebedrijven die alleen denken aan winst op korte termijn, niet aan de langetermijnbelangen van mens en milieu."

En de burger : hij staat er bij, hij kijkt er naar ; hij betaalt nu al fortuinen ...  en zal het nog meer  voelen in zijn portefeuille ! De liberalisering van de energiemarkt is op een ramp uitgedraaid, en we hebben nog maar het begin gezien !

No comments: