Traditie en/of ketterij ?

Een groep ouders en sympatisanten die zich niet meer terugvinden in het moderne politiek correcte "katholiek" onderwijs hebben een traditioneel katholieke school geopend in Overijse in september 2015.

Naar verluidt is de school officieel erkend maar niet gesubsidieerd.

"De Sint-Ignatius-school in Overijse. Rozenhoedjes, ochtendgebeden en missen maken deel uit van het vaste lessenrooster. Anticonceptie en abortus zijn des duivels."


Toen ik zestig jaar geleden op het college zat was dat inderdaad  standaard in iedere katholieke school.  Een leraar uit de jaren zestig (in die tijd waren de meeste leraars nog priester) zou "ketterij !!!" schreeuwend weg gelopen zijn indien hij toevallig in het huidige "katholieke" onderwijs beland zou zijn.

Nu is de traditionele weg zelf verketterd door de politiek correcte kerk en is het de weg naar de verdoemenis (want de hel en het eeuwig vuur zijn ook al lang verdwenen).

Ik heb het al dikwijls geschreven : wat is er nog katholiek aan het katholieke onderwijs ? Heeft het katholiek onderwijs nog een specifieke bestaansreden ?

Die school heeft maar een handvol leerlingen en toch doet het katholiek onderwijs alles wat het kan om het initiatief te kelderen. Het moet zich dus toch op een of andere manier bedreigd voelen.

Overigens draagt die school mijn goede wensen niet mee : ze is niet alleen traditioneel Rooms katholiek, maar ook Vlaams nationalist en dat is voor mij een stap te ver !

3 comments:

Anonymous said...

Het is niet omdat sommige elementen misschien vlaams voelend zijn (zoals in alle vlaamse scholen overigens) dat de school Vlaams nationalistisch is.

Pablo Carpintero said...

So what ? Ik begrijp niet waar je naartoe wilt.

Pablo Carpintero said...

"Deze week was er nog kritiek van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Dat noemt een opvoeding op basis van een strikte lezing van de Bijbel ‘wereldvreemd’."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160115_02070969.

Mijn tenen gaan krullen van die club in Mechelen. Wat hebben zij ons eeuwen lang wijsgemaakt ? Wie is er hier wereldvreemd ?