Brugge

"Het gerecht kan Roger Vangheluwe wellicht nooit straffen, omdat het misbruik van zijn neven verjaard is. En vanuit het Vaticaan bleef de straf beperkt tot het bevel Belgiƫ te verlaten en geen publieke rol meer te spelen. Maar als het van de nieuwe Brugse bisschop Lode Aerts afhangt, blijft het daar niet bij. ...

Aerts vindt het een probleem dat Vangheluwe officieel nog altijd priester en bisschop is. Rechtstreeks gezag heeft hij niet over Vangheluwe, omdat die sinds zijn vertrek onder het gezag van het Vaticaan valt. Daarom zal Aerts bij het Vaticaan aandringen op actie en alles doen om het dossier te helpen opbouwen. Een van de mogelijke sancties is een terugzetting in de lekenstaat. Een straf waar Aerts niet afkerig tegenover staat. ‘Maar het is complex’, zegt zijn woordvoerster. ‘Nu kan het Vaticaan Vangheluwe nog regels opleggen. Teruggezet in de lekenstaat zou dat niet meer kunnen.’ Aan het feit dat Vangheluwe nog altijd een pensioen krijgt, zou zo’n sanctie volgens Cordemans niets veranderen. ‘Dat krijgt hij van de staat.’"

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20170126_02697983.

Hoe moeten we dat initiatief nu interpreteren ?

Wat mij betreft is het is nooit te laat om die man aan te pakken, maar hij moet in het Vaticaan en de hoge kerkelijke hiƫrarchie toch nog enkele zeer invloedrijke verdedigers hebben ... !

No comments: