Multinationals

"De 25 grootste Belgische financieringscentra van multinationals - zoals ArcelorMittal, BP, IKEA en Philips - hadden hier in 2011 samen een vermogen van bijna 336 miljard euro. Vandaag is dat volgens De Tijd weggezakt naar amper 192 miljard euro. Op vijf jaar tijd heeft deze groep van multinationals dus 144 miljard euro weggehaald uit Belgiƫ. ...

"De toestand is dramatisch, want Belgiƫ verliest al zijn troeven bij multinationals", zegt hoogleraar fiscaal recht aan de KU Leuven Axel Haelterman aan de krant. Hij voorspelt "fundamentele problemen met de tewerkstelling bij multinationals in ons land als we niet snel ingrijpen". Volgens hem bereiden de multinationals zich al voor op een afschaffing van de notionele intrestaftrek in ons land. Om een andere fiscale troef klaar te hebben, pleit Haelterman voor de verlaging van de vennootschapsbelasting in ons land naar 23 procent of lager."

Lees : http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2876919.

Het is duidelijk dat de multinationals goed geprofiteerd hebben van het Belgisch systeem ; zoniet hadden ze niet al die kapitalen naar ons land versluisd. Maar is er ooit al eens objectief berekend welke voordelen de Belgische staat en belastingbetaler uit die systemen gehaald hebben ?

Het dogma leeft steeds meer : alles wat goed is voor de bedrijfswereld is per definitie goed voor de economie. Walt goed is voor de werknemers is een last.

De focus van het "beleid" draait  dus steeds meer om de belangen van de leiders van de wereldeconomie : de multinationals en hun aandeelhouders. Hebben jullie opgemerkt dat ik onze "soevereine" staten niet vermeld heb bij de leiders ?

No comments: