Val

"Zondag is tijdens een storm een van de meest bekende bomen in de VS omgevallen. De Pioneer Cabin Tree sequoia werd legendarisch omdat er auto's konden doorrijden. ...
De boom werd gedeeltelijk beschadigd en hol gemaakt door brand. In de jaren 1860 kon men er te paard doorrijden. Het is niet duidelijk of mensen op dat moment het brandgat vergroot hadden. Het heftige werk gebeurde in 1881, toen het gat met zagen vergroot werd. In 1920 reden de eerste auto's door dat gat. De voorbije jaren werden de auto's weggehouden en konden alleen wandelaars nog onder de boom passeren.

Zondag na een periode van ongewoon zware regenval en in een storm is de misschien 2.000 jaar oude boom omgevallen. Over de leeftijd is geen precisering gegeven, maar de bomen kunnen tot 3.000 jaar oud worden en een boom van dit formaat is ieder geval een stuk ouder dan 1.000 jaar."

Lees : http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/legendarische-tunnel-sequoia-valt-na-2-000-jaar-om/article-normal-799669.html.

Die boom was een symbool van de grootsheid van Amerika. Hopelijk wordt hij geen symbool voor wat er met de Verenigde Staten kan gebeuren ... Veel is er niet nodig om een ogenschijnlijk oersterk organisme van binnen uit totaal te vernietigen ...

No comments: