Friet

Wat mij betreft volgt hierna een ronduit belachelijk initiatief  :

"De kans is vandaag iets groter geworden dat we binnenkort onze frieten eerst moeten koken, alvorens ze te frituren. Want dat is nu eenmaal veel gezonder, vindt Europa.

Acrylamide is een schadelijke stof die ontstaat door de verhitting van zetmeel en suikers. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je toast of peperkoek maakt, maar vooral als je frieten bakt. Om de concentratie van acrylamide naar beneden te halen, zijn goede bewaring en lage baktemperaturen nuttig. Maar vooral blancheren (voorkoken) heeft een niet te onderschatten impact.
...
Helaas voor Weyts, en voor de vele frituristen die het uiteraard ook niet graag doen, heeft het bevoegde comité van experts stemmen woensdag vòòr de ontwerptekst van de Europese Commissie gestemd. ‘Een belangrijke stap voor de gezondheid van de Europese burgers’, aldus Vytenis Andriukaitis.

De tekst zal nu doorgestuurd worden naar de Europese Raad en het Europese Parlement, die drie maanden de tijd krijgen om hem te bestuderen en eventueel aan te passen. Nadien gaat hij terug naar de Europese Commissie, die hem in regelgeving kan omzetten. Als de Europese mening over acrylamide gedurende dat hele traject onveranderd blijft, bestaat de kans dat we vanaf de lente van 2019 met z’n allen verplicht worden om onze frietjes eerst te blancheren, en dan pas te frituren."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20170719_02979406.

Hebben die "ronds de cuir" en "moeials" van de EU echt niets beters te doen ??  De banken een beetje beter controleren bij voorbeeld ?

Ik maak het waarschijnlijk niet meer mee, maar gaan ze dan overal waar frieten gebakken wordt een inspecteur in de keuken zetten ? Dat zou in ieder geval een schitterend initiatief zijn voor de werkgelegenheid maar in mijn keuken komen ze zeker niet binnen !!

Ik begin me af te vragen of de Britten toch geen gelijk hebben met hun brexit !

No comments: