Gevaarlijke vijanden

Een voormalig hoofdredacteur van The Economist weet :

"We hebben nog steeds geen idee of de banken veilig zijn, omdat ze nog steeds allerlei dingen mogen verstoppen buiten hun balansen, stelt Emmott. En dan komt het. Het Westen wordt bedreigd door een aantal vijanden, aldus Emmott. Sommige komen van buiten, zoals de terroristen van IS. Maar andere zitten aan de binnenkant: ‘Vijanden zijn het makkelijkst aan te pakken en te verslaan als we helder hebben wie ze zijn. Op dit moment zijn de best herkenbare vijanden degenen die langs democratische weg privileges hebben zeker gesteld. Dit zijn, u raadt het al, de banken en financiĆ«le dienstverleners.’

Zover zijn we gekomen. Tien jaar geleden hoorde je dit soort geluiden alleen aan de extreem-linkerzijde van het politieke spectrum; in kraakpanden, in de kolommen van ‘De Internationale Socialist’ of bij die laatst overgebleven marxistische professor aan een tweederangsuniversiteit.
Uiteraard zal de pessimist zeggen ‘te weinig te laat’. En de zwartkijker zal eraan toevoegen dat juist deze week bekend werd dat Amerikaanse banken zo’n honderd miljard aan bonussen mogen uitkeren van hun toezichthouder.

En toch. Democratie is superieur aan dictatuur, omdat veranderingen moeten worden afgedwongen door er steun voor te verwerven bij de bevolking. Als zelfs hyper-establishment-figuren als Bill Emmott zich nu achter een keiharde aanpak van de banken stellen, dan is dat een belangrijk signaal. Nog mooier is dat The Fate of the West een bestseller is. Aldus zijn we weer een klein stapje dichter bij het moment waarop er, buiten de grootbankiers en hun lobbyisten zelf, helemaal niemand meer gelooft in hun bezwerende praatjes."


Ik ben in steeds beter gezelschap : de banken zijn levensgevaarlijk ! 

1 comment:

Johan said...

Een lichtje van hoop voor een rechtvaardigere wereld. Wel nog veel meer lichtpuntjes nodig om de hele tunnel te verlichten waar we nog door moeten.