Griekenland

Professor Paul De Grauwe :

"Als een land te veel schuld heeft opgestapeld, moet het ook zijn dat de schuldeisers te veel kredieten hebben toegestaan. Als de schuldenaar zijn schulden niet kan terugbetalen, dan zal een compromis gevonden moeten worden tussen beiden, want ze zijn alle twee verantwoordelijk voor de situatie. De Grieken moesten dus hun uitgaven verminderen om hun tekorten af te bouwen, maar de schuldeisers (vooral Duitsland) moesten hun uitgaven verhogen om hun overschotten weg te werken. Duitsland heeft die spelregels aan zijn laars gelapt en dus de andere landen gedwongen om de volledige kost van de aanpassing te dragen.

Het zijn dus niet de Grieken die de spelregels van de monetaire unie niet volgen; het zijn de Duitsers. Zij hebben de spelregels veranderd en hun eigen regels opgelegd die hun belangen als schuldeisers moesten veiligstellen. Ze zijn er bovendien in geslaagd de Europese instellingen in te schakelen om die spelregels op te leggen.

De spelregels die de belangen van de schuldeisers veiligstellen, worden nu in Griekenland verworpen en zullen ook in andere landen verworpen worden. En dat is maar goed ook. Een muntunie waar één, of enkele landen, de wet dicteren aan de anderen, heeft geen toekomst."


Lees : http://www.demorgen.be/opinie/een-muntunie-waar-enkele-landen-de-wet-dicteren-aan-anderen-heeft-geen-toekomst-a2195465/.

No comments: