Herroepen

"De Canadese Waarheids- en Verzoeningscommissie overweegt om bij het Vaticaan een verzoek in te dienen voor de herroeping van bullen uit de vijftiende eeuw. Die gaven ontdekkingsreizigers het recht om de Nieuwe Wereld te veroveren. De herroeping moet het Vaticaan in staat stellen om op een nieuwe voet relaties aan te gaan met de oorspronkelijke bevolking.

De documenten uit de vijftiende eeuw verleenden katholieke ontdekkingsreizigers volledige macht, gezag en jurisdictie in de 'ontdekte' gebieden. Van hun kant engageerden zij zich om de bevolking in deze landen en eilanden het christendom te leren kennen en te doen omarmen."


Lees : http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=129418.

De geschiedenis kan nooit herschreven worden ; wat gedaan werd is gedaan, goed en kwaad. Dat soort initiatieven is totaal onzinnig.

Dan kan men even goed vragen dat de (eventuele) schepper de schepping herroept. Wie weet, misschien heeft hij dat al gedaan, en is hij nu aan een nde poging bezig.

En indien onze huidige schepping al een nde poging is, wat een ontiegelijk geknoei moet daar dan aan vooraf gegaan zijn . ...

No comments: