Kerstbedevaart Lourdes

Tot enkele jaren geleden kwamen we rond deze tijd  - rond middernacht - terug van een kerstbedevaart naar Lourdes Frankrijk die traditioneel verliep van 23 tot en met 27 december.

Kerst in Lourdes is en was een onvergetelijke ervaring : het religieus feest zonder al de bijkomende en zinloze tralala en tingeltangel van een totaal verworden en gecommercialiseerd "feest",  maar ook zonder  de soms storende bazaareske en kermisachtige sfeer die het grootste deel van het jaar rond de heiligdommen hangt.

Kerstmis zoals we het in onze jonge jaren nog konden beleven.

Deze bedevaart is nu al enkele jaren geleden afgeschaft wegens een nogal begrijpelijk gebrek aan deelnemers - op Kerst wil iedereen bij de familie thuis zijn en zijn het enkel alleenstaanden of andere uitzonderingen die vertrekken.

Ik behoud de allermooiste herinneringen aan die bedevaarten, hoewel ik er ook enkele "stuuten" heb meegemaakt. Ook aan de uitstappen in de feeërieke omgeving.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

En ik vermoed nog altijd dat de organisatie mede om zeep gebracht is door de inrichtende machten wegens een zo goed als totaal gebrek aan ondersteuning (en het vooruitzicht op te veel werk voor zero opbrengst (?).

Maar dat is weeral mijn slecht karakter dat spreekt, want wat we gehad hebben kan niemand ons ooit nog afnemen !