Razendsnel de berg af

"Wij zijn in oorlog. Een koude burgeroorlog, vanuit de conflictlogica waar we al jarenlang in zitten. Die koude oorlog tussen autochtonen en allochtonen is al decennialang bezig en is gelieerd met wat we vaak ‘samenlevingsproblemen’ noemen. Een term die we anders interpreteren naargelang van hoe we ons positioneren in dat conflict. Voor de ene kant is het de onwil van allochtonen om zich aan te passen aan een westerse maatschappij, voor de andere kant gaat het over racisme van autochtonen en hoe ze allochtonen uitsluiten.
...
De allochtonen in Brussel zijn geen minderheid. Ze kunnen niet onderdrukt en vernederd worden zonder repercussies. De bevolking van Brussel zal zich niet laten verjagen naar getto’s buiten de stad, waar ze wordt gedumpt in armoede en marginaliteit. Die mensen zullen zich verzetten.

Daarom is een opstand van de allochtone verpauperde bevolking in de grote steden – zoiets als de opstand in de Franse banlieues van 2005, maar dan op een grotere schaal, met een dieper draagvlak en in een gevaarlijker context – in de komende vijf jaren zeker mogelijk.

Sluit de ogen en beeld het u in: politiekantoren in de fik, gebarricadeerde straten waar aan de ene kant de ordediensten staan en aan de andere kant betogers, met bivakmusten en arafat­sjaals. De politie schiet met traangas en rubberkogels, af en toe munitie. De betogers antwoorden met molotovcocktails, misschien ook wat kogels. Dan zijn we allemaal ver van huis.

Neen, ik wens hoegenaamd niet te dreigen. Ik denk dat we de tijd nog hebben om zo’n ontploffing te vermijden. Laat er geen twijfel over bestaan: ik en alle mensen die ik ken, we maken ons grote zorgen over zo’n scenario, omdat het effectief kan leiden tot een echte ontwrichting van onze maatschappij. Dit is veel gevaarlijker dan terrorisme. Buitenlands gestuurd terrorisme is gedragen door een marginale minderheid. Het kan schade veroorzaken en er kunnen doden vallen, maar het kan onze maatschappij niet vernietigen. Wij alleen kunnen onze maatschappij vernietigen, en we zijn ernaar onderweg."

Lees de volledige tekst op : http://www.standaard.be/cnt/dmf20151203_02003142.

De lont smeult al. Razendsnel en zonder remmen de berg af.

Zo hoor je het ook eens van een ander, en niet van om het even wie.

No comments: