Dementie

De Belgische bisschoppen laten van zich horen :

"Onze samenleving moet blijven zorgen voor deze kwetsbare medemensen door in te zetten op precieze en tijdige diagnose van dementie, ondersteuning van de mantelzorgers, voldoende middelen voor palliatieve zorg voor mensen in de laatste fasen van hun dementie én voldoende middelen voor de woonzorgcentra. De samenleving moet een kwalitatief hoogstaande levenseindezorg blijven aanbieden.

Het ethische peil van een samenleving is rechtstreeks af te lezen van de manier waarop zij omgaat met haar zwakste burgers. Veel kwetsbare personen zullen een verruiming van de euthanasiewet ervaren als een waarschuwing om geen last te worden voor de anderen en zich in die zin niet egoïstisch te gedragen. Is de kans dan niet heel groot dat velen een uitbreiding van de euthanasiewet zullen begrijpen als een ‘uitnodiging om ermee op te houden’ of als een ‘plicht tot sterven’?

In een humane samenleving mag de medemens geen overtollige last zijn. Als een medemens extra zorg en aandacht vraagt, wordt die extra last in liefde gedragen. Dat moet het antwoord zijn. Een antwoord dat getuigt van onvoorwaardelijke solidariteit. Niet de poort van de euthanasie moet verder open, maar de poort van de medemenselijkheid en de solidariteit."

Lees de volledig tekst : http://www.standaard.be/cnt/dmf20150301_01555296.

Eindelijk nog eens een klaar en duidelijk gemeenschappelijk standpunt over een specifiek probleem. Dat waren we niet meer gewoon. Hopelijk volgen er meer !

1 comment:

Anonymous said...

Tiens, is wolleke nu toch echt op rust ?