I- A-moreel

"Het vocabulaire waarmee mensen in de financiële wereld over zichzelf en hun werk denken en praten, is ontdaan van termen die een ethisch debat kunnen doen ontvlammen. Vandaar dat het grootste compliment in de financiële wereld ‘professioneel’ is. Het wil zeggen dat je geen gevoelens toelaat bij je werk, laat staan morele oordelen – die zijn voor thuis, waar ik sommige geïnterviewden heb leren kennen als diepgelovige mensen. Maar werk is werk, zeiden ze.

Als amoraliteit de heersende mentaliteit is in de financiële sector, dan vormt shareholder value de ideologische onderbouwing. Bijna iedere geïnterviewde begon hierover. Net als de meeste multinationals, legden ze uit, zijn ook de grote banken in handen van de aandeelhouders.

Pensioenfondsen bijvoorbeeld, en verzekeraars. Die eisen van de banken dat ze zoveel winst maken als maar kan, binnen de wet. Die winsten zijn het enige criterium waarop de overweldigende meerderheid van de aandeelhouders de banken beoordeelt. Dus hoe zie je dat voor je, zeiden bankiers. Hoe kunnen wij ons ethisch gedragen als onze eigenaren maar naar twee dingen kijken: is het legaal, en is het winstgevend?
...
Banken worden weleens schamper casino’s genoemd, maar dat is totale onzin. Banken hebben gigantische afdelingen genaamd compliance, legal en internal audit, die erop moeten toezien dat niemand de wet overtreedt. Tegelijk is de vraag altijd, aldus geïnterviewden die op zulke afdelingen werkten, hoe kunnen we de grens opzoeken en bínnen de regels het systeem een voetje lichten?

Ziedaar het universum waarin belastingontwijking op industriële schaal wordt bedreven en aangeboden. Insiders pleiten zichzelf vrij van iedere morele verantwoordelijkheid en althans in mijn interviews wuifde men het belangrijkste tegenargument weg: hoe kun je je verschuilen achter de wet als jouw lobby die wet mede heeft opgesteld? Denk in Amerika en Groot-Brittannië aan campagnefinanciering – feitelijk een deftig woord voor corruptie. Denk ook aan de lucratieve tweede carrières voor politici die binnen de lijntjes van de financiële sector blijven. En denk aan de uitstekend toegeruste lobby in Washington, Londen, Brussel en andere centra voor toezicht. En die lobbyisten zullen je ook vertellen: wat ik doe is legaal, dus ik moet wel onschuldig zijn."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160408_02226909.

Legaal of illegaal ? Amoreel of immoreel ? Professioneel ?
In ieder geval : afstammelingen van Pilatus !

De financiële wereld is en blijft een van de allergevaarlijste dreigingen die onze maatschappij belagen.

No comments: