Demagogie

Ik heb genoten van "Demagogie" geschreven door Mia Doornaert, waarin zij onze vroegere hete luchtverkoper in zijn blootje zet. Zéér aanbevolen !!

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GF3EQL7F&word=demagogie.

Enkele uitreiksels :

"Zappend tussen the US Open en de Wereldkampioenschappen atletiek viel ik zaterdagnacht op een heruitzending van het recente interview van Guy Verhofstadt in het Nederlandse Zomergasten. Ik bleef een tijd ondanks mezelf luisteren, gefascineerd en geërgerd door zoveel miskenning van feiten en geschiedenis, zoveel als bevlogenheid vermomde gebakken lucht."
 "Het was het gebruikelijke Verhofstadt-verhaal. Om te beginnen is er niets aan de hand met de multiculturele maatschappij. Ze kan niet mislukt zijn, want ze is er. En ze bestaat al lang in Europa, kijk bijvoorbeeld naar Franz Kafka, een Jood die in Praag in het Duits schreef, dixit onze ex-premier."

Lees zelf de daarop volgende analyse. Doornaert geeft aan :

"In onze democratische landen wordt iets heel anders bedoeld met multiculturele maatschappij. Alle groepen worden geacht dezelfde vreedzame en democratische spelregels te eerbiedigen. Wie beweert dat er op dat punt geen vuiltje aan de lucht is, wie beweert dat de stijging van onveiligheid en geweld niets te maken heeft met immigratie, maar met slecht opgevangen immigratie, verkoopt gebakken lucht. Juist de gemakzuchtige ontkenning, à la Verhofstadt, van integratieproblemen, juist het gebrek aan een tijdig, aangepast integratiebeleid, hebben gemaakt dat die problemen uit de hand gingen lopen. De reactie tegen die ontsporingen louter aan 'populisten' wijten, is de koortsthermometer de schuld geven voor de ziekte."

"En dan had onze liberale denker het over Europa. De founding fathers zaten fout, zei hij. Ze hadden niet met kleine stapjes mogen beginnen, maar hadden ineens de Verenigde Staten van Europa moeten stichten, zoals de Amerikanen hun Verenigde Staten van Amerika.
Welja, in 1948 was er ongetwijfeld een enorm draagvlak bij de Fransen en Belgen en Nederlanders en Luxemburgers om maar ineens met de Duitsers één staat te gaan te vormen.

Ook om andere redenen houdt die vergelijking geen steek. De Amerikaanse Revolutie was het begin van een avontuur, van een totaal nieuwsoortige staat die niet op gezamenlijke origine maar op ideeën en idealen was gebaseerd. Het begin van de Europese integratie daarentegen was het einde van een groot avontuur, van de eeuwen waarin Europa de wereld domineerde. De Europese integratie is niet uit zelfvertrouwen geboren, maar uit de uitputting van twee wereldoorlogen.

Twee: Amerika is gebouwd op een tabula rasa, is een land met één taal, één president, één parlement. De Europese naties zijn het product van een lange geschiedenis. Hun veelheid van talen en identiteiten vormt een rijkdom. Maar die rijkdom maakt het tegelijk onzin om van een Europese staat te spreken die iets zoals de VS zou zijn.

Dat onderkennen is geen uiting van euroscepticisme, maar van eurorealisme. En de geschiedenis wegborstelen is geen uiting van visie, maar demagogie."

Er volgt nog een venijnig staartje, dat ik jullie zelf laat ontdekken.

Ikzelf heb de moed en het geduld van Doornaert niet opgebracht. Ik ben weggezapt vanals ik Verhofstadt's gezicht zag ...

2 comments:

Johan said...

Ik ben er ook bij toeval langsgezapt en heb het ook maximum een minuut volgehouden. Ik zie Verhofstadt wel "liever" in het Europees parlement dan in de Belgische politiek. Misschien omdat gebakken lucht daar minder opvalt?

Pablo Carpintero said...

Johan, je bent een vriendelijk man. Ik zie Verhofstadt liever niet. Ook niet in het Europees parlement. Hij weet bijzonder goed uit te leggen wat anderen verkeerd doen, maar heeft er zelf niets van gebakken.