Een voor twaalf ?

Paul Krugman :

"Op een moment dat Europa heel hard nood heeft aan een sterk herstel en een bescheiden inflatie zou kunnen helpen, houdt de bank nog strikter de knip op de beurs om zo een inflatierisico af te houden dat alleen in haar verbeelding bestaat.
En nu gaat het allemaal naar een climax. We hebben het hier niet over een crisis die pas over een jaar of twee zal toeslaan; binnen een paar dagen kan het instorten. En als dat gebeurt, dan zal de hele wereld lijden.

Zal de ECB doen wat moet gebeuren: genereus lenen en de intrest verlagen? Of zullen de Europese leiders zich blijven richten op de bestraffing van schuldenaars om zichzelf te redden? De hele wereld kijkt toe."
 
Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1318082/2011/09/13/Stop-Trichet-hij-duwt-de-euro-naar-de-afgrond.dhtml.
 
Ik neig steeds meer naar het standpunt van die man.  In de grond hebben wij  de keuze tussen een zware depressie bij gebrek aan koopkracht ingevolge de bloederige besparingen  en mogelijks hyperinflatie indien de regeringen de drukpersen laten rollen in overdrive.
 
Er is nog een derde optie, maar die is zo waanzinnig dat ik ze niet eens vermeld.
 
Wij staan erbij en kijken er naar, en er is niets dat we kunnen doen ... Misschien moet het systeem wel instuiken om op de ruines iets nieuws en beters te kunnen bouwen. Maar omdat die heropbouw door dezelfde dames en heren zou moeten gebeuren zijn de vooruitzichten inderdaad pikzwart.

No comments: