Kapitalisme

"Het financiële systeem bereikt z’n limieten. Analist Nico Pantelis vindt dat we terug moeten naar de essentie, naar de vaste fundamenten van het kapitalisme."

Lees die halucinante stelling op : http://www.standaard.be/cnt/blnpa_02181854

Een heldere analyse van wat mis gegaan is, maar wat een ongeloofwaardig vooruitzicht !

Een op volledig foute principes gebaseerd systeem met zijn cancerogene uitgroeisels heeft ons aan de rand van de afgrond gebracht.

Daarom moeten we al onze energie toespitsen op het ontwikkelen van een nieuw systeem zonder dominante graaizucht (en misschien zelfs zonder "vrije" markt, want de ervaring leert dat een markt nooit vrij is wanneer er iets te verdienen valt). Dat wordt hels moeilijk, maar veel keuze is er niet.

Over de jaren heen is de reële economie vergaan tot een bijna onbelangrijk aanhangsel van  de financiële wereld. Dat is de wereld op zijn kop. Het financiële systeem moet teruggesnoeid worden tot een werktuig van de reële economie.

Een goed begin zou zijn indien de mens terug centraal komt te staan  in plaats van de winst. En dat is geen kapitalisme !

1 comment:

Pablo Carpintero said...

De kans dat het lukt : minimaal, zonder een wereldwijde catastrofe, een "act of god" waarbij het ganse systeem onherstelbaar in mekaar klapt.

En dan nog bestaat de kans dat de ratten als eersten weer boven komen zwemmen ...