Europa ??

Een zeer lezenswaarde analyse :

http://www.knack.be/nieuws/belgie/eu-heeft-alleen-een-toekomst-als-mensen-er-de-voordelen-van-zien-en-voelen-tijd-dus-voor-een-herstart/article-opinion-709609.html.

'EU heeft alleen een toekomst als mensen er de voordelen van zien en voelen. Tijd dus voor een herstart'.

'Het draagvlak bij de bevolking voor de Europese Unie is nog nooit zo laag geweest. Wat loopt er fout?' vraagt Herman Matthijs zich af.

Een punt, maar niet het minste :

'De slechte werking van de EU en de eurozone heeft initieel te maken met de te snelle uitbreiding en het aanvaarden van landen die daar niet in thuis horen. Organiseer morgen een referendum in de landen aan de Noordzee met als vraag: 'Bent u voor een EU met 28 of 8 leden?' en de tweede keuze zal overdonderend winnen. De EU heeft alleen maar een toekomst als de mensen daar de voordelen van zien en voelen. Daarom zou men beter een "restart" doen met een beperkt aantal landen, die budgettair - sociaal - economisch en politiek te integreren zijn.'

Nog een punt :

"Daarnaast is er de niet-werking van de Schengenzone. Men slaagt er blijkbaar niet in om zelf zijn buitengrenzen te bewaken. De EU heeft het nu wel helemaal verkorven bij zijn onderdanen omdat ze de hulp van Turkije moest inroepen om de immigratiestroom onder controle te houden. Bovendien worden er daarvoor ook nog eens miljarden gegeven aan Ankara.

De politieke wereld zou eens duidelijk en publiekelijk moeten zeggen dat Turkije nooit tot de EU kan toetreden. Dit laatste standpunt zou ook moeten gehanteerd worden tegenover bijvoorbeeld Oekraïne. Ten aanzien van dit laatste dossier heeft de EU zich ook zwaar vergaloppeerd. Ook de Brexit weegt op de werking van de EU: wat ook de uitslag wordt, er gaan altijd politieke problemen uit voort komen."

Stekken tsiepkes ...

No comments: