Priesterschap

Na de omzwachtelde boodschap van de aartsbisschop steekt de heer Luc Vanmaercke van Kerk & Leven  op ondubbelzinnige wijze zijn nek uit voor gehuwde priesters en de wijding van vrouwen tot het priesterambt.

Lees : https://www.kerknet.be/kerk-leven/blog/priesterambt.

"De invulling van het priesterschap is in het algemeen aan een grondige evaluatie toe. De tijd dat de Kerk in heel Vlaanderen toptalenten kon aantrekken, is helaas lang voorbij. De spoeling wordt erg dun. De kwaliteit is niet altijd verzekerd. Het wordt steeds moeilijker om aan gelovigen uit te leggen dat bepaalde taken en functies voorbehouden blijven voor een steeds kleinere groep gewijden. Als de Kerk haar leden wil overtuigen, moet het debat over het priesterschap dringend diepgaand en zonder taboes worden gevoerd."

Me dunkt dat het klimaat aan het veranderen is.  Maar of dat (nog) iets uithaalt ? Beter laat dan nooit maar er bestaat ook iets zoals te laat, misschien zelfs onherroepelijk te laat ...

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Voor de kerk evolueren sommige standpunten razend snel.

In 1994 wees paus Johannes Paulus II in zijn apostolische brief Ordinatio Sacerdotalis toelating van lekenpriesters, openstelling van het priesterambt voor vrouwen en opheffing van het celibaat af... In de apostolische brief De mulieris dignitate gaf de paus aan dat vrouwen recht hadden op waardigheid met betrekking tot mensenrechten en werk, maar dat kon volgens hem niet leiden tot de openstelling voor hen van het priesterambt."

Zie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Johannes_Paulus_II.