Nog maar eens foert

Ford Genk ligt stil door wilde staking .

"Bij Ford Genk is de band stilgelegd. Door een wilde staking bij de toeleveranciers is er immers een tekort aan onderdelen. Door de barricade die is opgeworpen aan de toegangsweg naar de leveranciers van Ford Genk, zal allicht ook de namiddagploeg wegens overmacht niet aan de slag kunnen."

Een wilde staking ? Een nogal logisch gevolg van hetgeen in mijn ogen een wilde sluiting is.

Ik begrijp ten andere niet waarom de vakbonden de zaak daar niet onmiddellijk en definitief hebben dichtgegooid na de aankondiging van de sluiting. Het feit dat er nog gewerkt wordt lijkt mij een onbegrijpelijk cadeau aan de directie van Ford.

Maar ik lees in de krant : "Het probleem is onder meer dat er een minimaal aantal dagen moet gewerkt worden om voor economische werkloosheid in aanmerking te komen. Als de vakbonden de actie niet erkennen, komen de werknemers niet in aanmerking voor een stakersvergoeding."

Het lijkt er steeds meer op dat een partij (de locale werknemers) alle regels scrupuleus moet respecteren en dat de andere partij (de multinational) alle regels of afspraken straffeloos  met de voeten kan treden.

Wanneer gaan de mensen eens inzien dat we hier niet te maken hebben met een uitzonderlijk, alleenstaand geval maar met een structurele systeemfout ?

No comments: