Een nadenkertje

"Niet bekwaam voor een pint, wel voor de dood?"

"Niet voor niets kent het recht het begrip van de meerderjarigheid (en dus van de minderjarigheid). Voor veel zaken, die alvast minder ingrijpend zijn dan de dood, vinden we terecht dat wie geen 18 zijn, niet over voldoende zelfstandigheid en beslissingsvermogen beschikken, onder meer voor het sluiten van contracten en om te gaan werken...
...

Toch menen wij terecht dat zij dat recht niet hebben. Daarom noemen we hen ook minderjarig. Omdat we hun toekomst willen openhouden, menen wij dat zij hun toekomst niet mogen hypothekeren. Maar voor de vraag naar euthanasie zouden wij wel bereid moeten zijn om jongeren hun eigen toekomst af te laten sluiten, definitief dan nog. Bizar!

Wij menen ook dat, gezien de bescherming waar kinderen en jongeren recht op hebben, ook anderen hen niet kunnen dwingen om in een contract te stappen of om hen van school te halen voor een baan. Maar voor de aanvraag van euthanasie zouden we wel ouders betrekken, wat in wezen (vooral bij kinderen) erop neerkomt dat volwassenen misschien wel minderjarigen dwingen om uit het leven te stappen. Vreemde logica."


Lees : http://www.knack.be/opinie/columns/mark-van-de-voorde/niet-bekwaam-voor-een-pint-wel-voor-de-dood/opinie-4000334386590.htm.

No comments: