Draagvlak

Mia Doornaert :

"Er groeit overal een gevoel dat de Unie te ver af staat van de bevolkingen en dat haar bureaucraten zich te veel met hun dagelijkse leven bemoeien door veel te veel regelgeving te produceren. Charles de Gaulle, die overtuigd was van een Europese culturele verbondenheid, waarschuwde er al voor in zijn Mémoires d’espoir. ‘Een arbitraire centralisering roept altijd de terugslag op van een verhevigd nationalisme.’

Het is beladen geworden om over identiteit te spreken, maar je kunt naties en volkeren niet uitvlakken. Europa is geen abstractie, de Unie bestaat uit volkeren met een eigen, lange geschiedenis en dus ja, met een verschillende identiteit.

Federica Mogherini gaf deze week nog zo’n blijk van de doofheid. De ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van de EU waarschuwde president Tayyip Erdogan dat Turkije, als het de doodstraf herinvoert, ‘geen lid van de Unie kan worden’. Dat zei ze nota bene terwijl naast haar de Amerikaanse minister John Kerry stond, in wiens land de doodstraf nog altijd uitgevoerd wordt.

Wel, mevrouw Mogherini, of het nu met of zonder de doodstraf is, er bestaat in de landen van de Unie absoluut geen draagvlak voor een Turks lidmaatschap. Uw verklaring, die aangeeft dat dit wel nog op de Europese agenda staat, toont hoe stratosferisch ver Europa van de Europeanen van vlees en bloed af staat. Om dat te weten is er geen referendum nodig. Het volstaat eens naar de Europeanen te luisteren."

Lees : http://www.standaard.be/plus/20160722/ochtend/28.

De EU heeft inderdaad steeds minder draagvlak. Ik begin steeds meer te geloven dat de EU het niet zal redden en dat er een grote kans is dat we in Europa stilaan in de chaos gaan verzinken.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Onverantwoordelijke egocentristische avontuniers staan klaar om de ivoren torens van de onprofessionele blinden in de EU en de nationale regeringen over te nemen !