Stiglitz en de euro

"Om zichzelf te redden, moet Europa de euro loslaten. Dat is de boodschap van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz’ nieuwste boek. De eenheidsmunt heeft de crisis alleen verergerd. De oplossing? Desnoods een ‘vriendschappelijke echtscheiding’: Europa zonder de euro.

Is Europa wel beter geworden van de euro? Dat is de centrale vraag die Joseph Stiglitz zich stelt in zijn nieuwe boek The euro and its threat to the future of Europe. Afgaande op de ondertitel is alvast duidelijk dat de Nobelprijswinnaar en voormalig hoofdeconoom bij de Wereldbank die vraag niet met een klinkend ‘ja’ zal beantwoorden.

Stiglitz richt zijn pijlen zowel op de eenheidsmunt als op het strenge besparingsbeleid dat zwakkere economieën in de eurozone wordt opgelegd. Daardoor wordt de kloof tussen landen die de crisis goed hebben doorstaan en de rest alleen maar dieper. ...

De Nobelprijswinnaar biedt ook oplossingen. Hij pleit voor een fundamentele hervorming van ­de eurozone en de gevoerde ­monetaire politiek. Lees: Europa moet een einde maken aan de ­besparingsmantra en een bankenunie invoeren. Een andere optie is de invoering van een ‘flexibele’ versie van de huidige euro. Als niets van dat alles lukt, rest slechts de meest drastische optie: de euro laten vallen in wat ­Stiglitz’ ‘een vriendschappelijke echtscheiding’ noemt. Het is of de Unie redden, of de euro. Allebei is in dat scenario niet mogelijk."

Lees : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160728_02402271.

Ik vrees dat de man gelijk geeft ; maar ik vrees ook dat het water en bloed zal kosten, en nog pakken meer armoede, eer onze politici de moed zullen hebben om het stuur om te gooien.

No comments: